Sådan er reglerne for børnepenge

1212
Børnepenge

I Danmark har vi børnepenge, som alle danske børnefamilier har ret til at modtage. Mange er afhængige af pengene for at få deres budgetter til at hænge sammen, og ydelsen har eksisteret i en lang række år, så den er en integreret del af vores velfærd. Men hvordan er det nu lige, det hænger sammen med reglerne? Her får du en kort oversigt over det vigtigste, du skal have styr på, når det kommer til børnepenge.

Du kan få børnepenge, hvis…

Alle med børn under 18 år har ret til at modtage børnepenge helt frem til den dag, hvor barnet fylder 18 år. Dog er forældrenes indkomst og barnets alder med til at regulere, hvor meget man kan få udbetalt. Hvis begge forældre har forældremyndighed, er det som udgangspunkt moderen, som får pengene ind på sin konto – men hvis forældrene er skilt, og barnet primært bor hos faderen, er det ham.

Kort sagt er du berettiget til børnepenge, hvis du overholder disse betingelser:

  • Du har et barn, der er under 18 år gammelt og bos hos dig
  • Dit barn har bopæl i Danmark
  • Du har bopæl i Danmark
  • Du er skatteborger i Danmark
  • Dit barn er ikke forsørget af det offentlige
  • Du har som forælder arbejdet eller boet i Danmark i mindst 6 ud af de 10 seneste år

Opfylder du disse, er du helt sikkert på at være berettiget til børnepenge. Der er dog nogle forhold som kan resultere i, at du mister retten. For eksempel har du pligt til at overholde forældrepålæg fra kommunen, til at sprogstimulere dit barn hvis det vurderes nødvendigt og til at sørge for, at dit barn færdiggøre sin folkeskoleuddannelse.

Så meget får du

Flere faktorer er som sagt med til at bestemme, hvor meget du får udbetalt. I forhold til alder gælder disse bestemmelser:

  • Du får 4506 kr. pr. kvartal, hvis du har et barn på 0-2 år
  • Du får 3567 kr. pr. kvartal, hvis du har et barn på 3-6 år
  • Du får 2808 kr. pr. kvartal, hvis du har et barn på 7-14 år
  • Du får 936 kr. pr. kvartal, hvis du har et barn på 15-17 år

Hvor meget du tjener om året, har også indflydelse på, hvor mange børnepenge du får. Der bliver skåret, hvis du når op på mere end 765.800 kr. om året, fordi det vurderes, at du så har nok til at betale differencen selv.

Der kan ligeledes blive trukket i børnepengene, hvis dit barn går i institution, og du ikke betaler kommunen for pladsen. Så kan staten tilbageholde dine penge og betale kommunen i stedet, selvom det først skal igennem Gældsstyrelsen. Man slipper altså ikke for at betale disse ting, uanset hvordan det hele vendes og drejes.

Men så længe du har styr på økonomien og har et hjemmeboende barn, kan du være sikker på at modtage ydelsen på din nem-konto hver tredje måned. Det er bare endnu et af privilegierne ved at bo i et velfærdssamfund som det danske.